Pamięć DDR5 podkręcona niemalże do 8000 MHz przy zastosowaniu chłodzenia powietrznego

Obecnie najszybszymi produkowanymi kośćmi DDR5 na świecie sa kości ADATA XPG Caster 7000 MHz CL40. Pewnemu overclockerowi z Ameryki udało się jednak zbliżyć do granicy 8000 MHz, nie wykorzystując do tego celu chłodzenia azotem.

19 stycznia 2022
Na skróty
  • Overclockerowi @MllrKllr udało się podkręcić kości firmy TeamGroup z poziomu 6400 MHz CL40 do taktowania 7960 MHz CL52-120.
  • Wynik został uzyskany jedynie przy zastosowaniu chłodzenia powietrzem, z użyciem wentylatora dmuchającego bezpośrednio na kość pamięci.

Zestaw użyty do osiągnięcia takowego wyniku składa się z płyty AsRock Z690 Aqua OC, procesora i9-12900K z ustawionym na sztywno napięciem 1.4v (BCLK 104,33 MHz, Pcore x30, Ecore x39, uncore (cache) x25) oraz z pojedynczej 16 GB kości TeamGroup T-Force Delta RGB 6400MHz CL40.

Pamięć DDR5 na 8000 MHz. Wysokie taktowania, ale mierna wydajność?

Przy użyciu dedykowanego narzędzia OC Tweak od AsRocka overclocker David Miller @MllrKllr podkręcił pamięci do poziomu 7960 MHz (7,96 Gbps) przy opóźnieniach 52-120-120-120-240 T2. Osiągnięcie takiego wyniku było możliwe dzięki zastosowaniu kości SK Hynix M-Die. Należy zwrócić uwagę, że przy tak wysokich opóźnieniach wydajniejszymi kośćmi byłyby standardowe pamięci DDR5 4800 MHz CL40. Oczywiście celem nie było uzyskanie jak najlepszych wyników w grach oraz programach użytkowych, a osiągnięcie jak najwyższego taktowania modułów DDR5.

Kontroler pamięci wbudowany w procesor (eng. IMC – Integrated Memory Controler) pracował w trybie Gear 4, który domyślnie obniża wydajność poprzez pracę na 1/4 swojej nominalnej prędkości, jednak dzięki temu pozwala tak wysoko podkręcić pamięci RAM. Ciekawostką niech będzie to, że mimo spadku wydajności kontrolera, możemy zaobserwować również spadek opóźnień dostępu do podsystemu pamięci.

Źródło: PCGamer.com

Kacper Fryta

Stargardzianin specjalizujący się w sprzęcie hardware – od 8 lat amatorsko, od ponad 3 na poziomie profesjonalnym. Hobbysta, entuzjasta, redaktor z kilkuletnim doświadczeniem. Prywatnie uwielbia powidła truskawkowe oraz dobrze zrobiony ryż w zalewie maślano-ketchupowej.
UWaga! Gorące informacje!