AMD Ryzen 7 5800X3D – nowy król wydajności CPU ma pobić i9-12900K

Podczas konferencji AMD na CES dostaliśmy dużą garść informacji: od nowości w sterownikach, po przedstawienie mobilnych układów Ryzen 6000, zapowiedź serii 7000 czy nowe karty graficzne. W tym krótkim newsie chciałbym jednak przybliżyć wam temat nowego procesora od giganta z Santa Clara zaprezentowanego podczas targów – Ryzen 7 5800X3D.

7 stycznia 2022
Na skróty
  • Jednostka Ryzen 7 5800X3D jest ostatnim oraz najwydajniejszym modelem tej serii stworzonym na podstawkę AM4.
  • Według AMD Ryzen 5800X3D dzięki zastosowaniu 3D V-Cache zyskał 15% uśrednionej wydajności, detronizując układ Intela w postaci i9-12900K.
  • Premiera układu odbędzie się na wiosnę bieżącego roku.

Układ w rzeczywistości jest standardowym modelem Ryzen 7 5800X z obniżonym taktowaniem bazowym do 3,4 GHz oraz taktowaniem boost do 4,5 GHz (1-core), jednakże został wzbogacony o dodatkowe 64 MB pamięci 3D V-Cache. Taki ruch może wskazywać na to, iż są to swojego rodzaju jednostki Ryzen 7 5700X bądź odpady produkcyjne 5800X, które nie trzymały zegarów przy ściśle określonych napięciach. Ten rodzaj cache jest swoistą odpowiedzią na pamięć typu L4 zwaną eDRAM, której Intel użył wyłącznie przy procesorach z rodziny Broadwell 7 lat temu.

AMD CES 2022 Ryzen 7 5800X3D
Źródło: AMD

AMD odświeża line-up Ryzenów z serii 5000, dostarczając najwydajniejszą jednostkę do gier

Zaimplementowanie dodatkowych 64 MB pamięci 3D V-Cache, oprócz standardowych 32 MB pamięci 2D, miało poprawić uśrednioną wydajność w zastosowaniach growych o 15%, dochodząc w szczególnych przypadkach do ponad 36%. Według slajdów producenta jednostka ta ma dorównywać w grach modelowi Intel i9-12900K.

AMD Ryzen 7 5800X3D
AMD Ryzen 7 5800X3D – pokaz na CES 2022. Źródło: AMD

Jest to prawdopodobnie ostatni model z serii Ryzen kompatybilny z gniazdem AM4. Premiera układu została zapowiedziana na wiosnę tego roku.

Kacper Fryta

Stargardzianin specjalizujący się w sprzęcie hardware – od 8 lat amatorsko, od ponad 3 na poziomie półprofesjonalnym. Hobbysta, entuzjasta, redaktor z kilkuletnim doświadczeniem. Personalnie uwielbia powidła truskawkowe oraz dobrze zrobiony ryż w zalewie maślano-ketchupowej.
UWaga! Gorące informacje!